2012-03-25

Same same but Star Wars


Jag och Alice gick upp på övervåningen för att kolla vad storebror sysslar med. Han berättade stolt att han tittar på Star Wars och samtidigt spelar samma episod på Nintendo.

Coolt, tänkte jag först. Men sen kom jag på vad detta betyder i förlängningen.

När barnen av idag inte har något att göra och jag som kreativ pappa ska komma på något räcker det inte med att sända ut dom att gunga. Nej, dom förväntar sig multipla samtidigt pågående aktiviteter som helst ska ha en gemensam röd tråd.

Det blir svårare och svårare att vara en god förälder må jag tillstå...

2012-03-24

Ännu en lektion i barnuppsoffan

Det är viktigt att som förälder tidig i barnens uppfostran ha en stringent, fast och långsiktig strategi för läggning av barnen. De blir trygga och lugna av att kväll efter kväll få samma rutin och somnar betydligt fortare, till gagn såväl för förälder (som får lite mer ensam-föräldertid för vuxenaktiviteter, lågmälda kärleksfulla samtal och avslappning på tu man hand), som för barnet som efter hand lär sig att slappna av genom rutinens uttröttande effekt.

Några väljer den så kallade 2 minutersmetoden där man låter barnet lära sig somna själv, avbrutet av att en förälder kommer in och få barnet att inse att tryggheten finns alldeles i närheten. Andra väljer dutt-metoden där en förälder sitter vid barnets säng och duttar rumpan tills barnet somnat.

Vi har med minstingen valt att testa en hel ny metod vi läste om i en Barnuppfostransbok. Den kallas för "Låt-ungen-krypa-omkring-i-soffan-tills-den-tröttnar-metoden. Den funkade den också...
Searobbers party


Frun tänkte att jag skulle filma på dagens födelsekalas. Hon tänkte också att jag ska ha en lapp för ögat. Jag konstaterade på generalrepetionen (vi brukar kalla den THE REHEARSAL) att det blir lite utmanande då jag riskerar att gå in i väggar och eldstäder.

Jag fick igenom en kostymändring och kommer nu skrämma ungar på detta sätt istället:

2012-03-23

Flyg fula påflugna fluga, flyg

Tack kära DI för alla tips. Jag kom på ett till, men det är kanske något av en överkursgrej. Man kan lägga på luren.


Byteshandel: En CD mot tidningen Vakna

Jag fick en snäll och artig kommentar från en gammal skolkompis på facebooklänken till min superbarnhitsång Aliceball.


 

Med en baguett i näbben

Idag på Ica stod en tant från bageriet Pågens och erbjöd oss kunder att smaka det där nya brödet som är så populärt. Jag lyckades motstå frestelsen att gå fram och berätta för henna att jag skrivit ett inlägg om hur det förhåller sig med att flocken just nu flyger med hennes bröd i munnen, men imorgon har vi gått över till rostebröd eller baguetter istället...

2012-03-22

behållare för flaskpost


Frågvis unge 1: -Pappa, varför ska farbrorn stoppa in en flaska i hundens rumpa? 
Frågvis unge 2: -Ja, och varför ligger farbrorn snopp på marken?
  

2012-03-21

Kärleksförklaring från hela familjen till världens sötaste bebis

Jag, frun, storebror och storasyster är alla helt eniga i vårt omdöme av minstingen:

ALICEBALL!!!

Vi har skrivit en liten sång, jag har mot alla odds fått frun att sjunga en liten snutt refräng och så har vi hittat några representativa bilder från de ett-och-ett halvt år vi haft glädjen att lära känna henne:


Uno due tres!

1. Jag, barnen och Uno har spelat kort. Vi kom inte riktigt överens om reglerna.
2. Barnen började slåss med Uno.
3. Jag fick panik och önskade att jag och Uno kunde dra iväg med gasen i botten...
80 kilo bänkpress

Här vilar resterna av en man som en gång var såväl ung och attraktiv som superkul
att umgås med.
  

2012-03-20

Fallande unge fallera

Vi hade vår första "falling baby"-olycka med Alice igår. Vi har alltid varit lite lata med våra bebisar och går då och då och lägger oss tillsammans med dem i mammas och pappas säng istället för i spjälsängen. På det sättet får man ju som förälder en liten tupplur på köpet.

Igår satt vi och halvsov framför TV:n när vi hörde dunsen från sovrummet. Jag var först framme på olycksplatsen där vår skrikande flicka låg halvt om halvt under sängen och bankade huvudet upp i sängstommen. Jag hade lite svårt att lirka fram henne, jag var tvungen att vända på huvudet innan jag fick ut henne. Så tog jag upp henne i famnen och konstaterade att alla armar och ben verkade ok. Eva tog över och lade henne igen och inom några minuter somnade hon igen.

Ikväll sover hon i spjälsängen. Dom äldre har fått berättat deras olika fallhändelser. Dom var betydligt värre då vi bodde i ett annat hus där det var betydligt längre att komma fram till liggande bebis.

2012-03-18

Nattsmyg med nattsmyg

Jag satt här och funderade om jag inte skulle ta och skriva lite om silverfiskar. De är ju mina kompisar sena nätter när jag hjälper barnen med nattbestyr eller själv måste ta en runda på toaletten. Jag brukar sitta där (jag är ju som bekant sittkissare) och se dom små liven smyga omkring och göra det dom nu gör och funderar då ofta på vad dom sysslar med, hur dom kom på att hälsa på hos just oss, och om dom har något socialt liv och om dom hänger ihop i par eller om det finns en alfasilverfiskhane som tar hand om ett harem av silverfiskhonor. Jag funderar på om dom föder levande ungar eller lägger ägg och jag tänker att jag måste googla om det någon gång.

Nu googlade jag. Och konstaterade att det inte finns något intressant att berätta om silverfiskar. Men en fin bild blev det till. 
 

Idag är man i form!

 

2012-03-17

Frågelådan på pappabloggen

Dagens fråga tar upp ett svårt ämne, nämligen vid vilken tidpunkt ett barn bör introduceras för sötsaker:

Hej Per
Jag läser med stor behållning din blogg och har förstått att du är en ytterst pedagogisk och klok pappa. Vi har en liten illbatting här hemma på 14 månader och varje gång jag och min man sitter framför TV:n och trycker i oss godis börjar illbattingen skrika och vill smaka. Vid vilken ålder tycker du att vi kan ge efter och bjuda den lille?
Hälsningar småbarnsmamma i Bjärred

Kära småbarnsmamma
3 år, 2 år respektive 10 månader.
Med vänlig hälsning Per A

 

Foppaflockens förfall

Vi människor är flockdjur. Och vi går igenom livet så nervösa att sticka ut så att flocken lämnar oss. Och vi gör allt vi kan för att agera och tycka och tänka som flocken. Vi är så bra på det att vi tror att det är vi själva som tycker och tänker och agerar utifrån våra egna idéer.

Nu för tiden tycker flocken att det är väldigt äckligt med hår på kroppen. Imorgon kan det bli så att flocken tycker att vi ska låta håret växa i alla skrymslen. Och då kommer vi alla att gå håriga och undra hur vi kunde tänka så fel där på 2010-talet.

Låt mig få gå under bältet. Fenomenet med att raka de nedre regionerna fanns inte när jag var ung. Om jag då hade klätt av en tjej och hon saknat hår, då hade jag troligen klätt på henne igen. Jag hade direkt förstått att hon var en porrfilmsstjärna. Och jag visste att porrfilmsstjärnor med hög sannorlikhet hade den där nya sexuellt överförbara sjukdomen som dom varnade så mycket för.

Om jag då i omklädningsrummet upptäckt att en lagkamrat rakat pubeshåren, då hade jag kramat om honom och frågat om jag kunde hjälpa till på något sätt. För på den tiden kunde den enda orsaken till avsaknad av hår där nere vara att han drabbats av cancer och gick en strålningsbehandling.

Idag flockas kvinnor som män i kön till den brasilianska vaxkliniken, och flocken blir chockade över några ynka hårstrå i direktsänd TV.

Låt mig fortsätta på samma tema. När vi under åttio och början av nittiotalet solbadade på Åhus strand stod vi och pekade och skrattade åt de få nördtjejer som solade med bikiniöverdel. Nästan alla, unga som gamla, solade topless. Jag har förstått senare att många tjejer var väldigt obekväma med detta, men det flocken gör det gör man.

Idag är det totalt otänkbart för de flesta att ligga där med frilagda bröst. De få som gör det ses som perversa och ombedes flytta sig till den närliggande nudiststranden. Men vad är egentligen den reella skillnaden att visa brösten offentligt nu mot då? Flocken har bestämt att det är fel och då blir det avvikande.

Tatueringar. För mig är det en marginell företeelse som fulla sjömän råkade ut för i någon skum hamn. Det fanns inte en enda tatuerad vanlig människa i staden jag bodde i. Nu för tiden har jag uppfattningen att det anses som brist på ställningstagande, engagemang och allmänt hyfs att inte gjort sitt personliga statement på kroppen. Flocken har igen hjälpt alla individer att känna sig speciella på samma sätt.


2012-03-16

Programmera mera

Jag vet ju att det är otroligt många som undrar vad jag gjort här till kvällen. Jo jag har gjort ett excelmacro som hämtar data från en fil till en annan och där organiserar datan som en enda tabell så att jag med hjälp av lookupfunktioner kan skapa en dynamisk excelrapport. Perfekt avslutning på en arbetsvecka. Nu drack jag ju upp måltidsvinet vilket gjorde att jag till sist inte riktigt klarade av att tänka klart. Jag publicerar koden för att få er feedback hur jag skulle kunna optimera den mer.


Sub Getsomedata()
'Getsomedata Makro

Dim Ark(20), AntalRaderArk As Integer
Dim StigA, filA As Variant

'Hämta stig och Filnamn från Ark input
Sheets("input").Select
Range("Stig1").Select
StigA = Selection.Value
Range("filnr1").Select
filA = Selection.Value


'Hämta Arknamn från Ark Input
Sheets("input").Select
Range("startArk").Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
AntalRaderArk = Selection.Rows.Count
Range("startArk").Select


' För att testa tar jag bort loopen som tar alla arken
'For a = 1 To AntalRaderArk
For a = 1 To 1
Ark(a) = Selection.Value
ActiveCell.Offset(1, 0).Activate
Next a

'I testsyfte tar jag bort denna och håller filen öppen
'Workbooks.Open Filename:=StigA & filA

Windows(filA).Activate


Sweet dreams...

Status

Så där. Då var årets tuffaste jobbvecka slut. Så är jag...

2012-03-15

Håröm debatt om melodifestivalen

Nu har det skrivits en hel del om den håriga tjejen som gick på melodifestivalen, men jag måste ändå ge min åsikt i ämnet.

Alltså jag fattar inte att vi 2012 fortfarande har folk som lever kvar i åttiotalet och inte kan hänga med i trenderna.

Det är ju helt ute nu för tiden att gå live på detta evenemang. Nu för tiden är det inne att få tävlingen streamad på sin iphone så man kan se den hemma, på väg till kontoret eller ute på krogen.

Några som tycker lite mer på riktigt:
Hanna  Sofia
 

Fönstersmyg i fönstersmyg


  

2012-03-12

Mobbing och matarflyg

Hanna Fridén på nyheterna om nätmobbing. Jag vill också vara på nyheterna. Hittar bara inte rätt vinkeln. För övrigt får ni gärna mobba mig.

Imorgon drar jag till Stockholm för första gången på länge. Det blir bara matarflyget upp och matarflyget hem och ett enda långt möte där emellan. Så alla ni som längtat efter att få träffa mig kan fetglömma det...

2012-03-11

Samma typ av annorlunda bröd

Så plötsligt har alla i lokalområdet bestämt sig för att äta osötat färdigskuret ljust bröd. Och den lokala Ica har frambringat tio likvärdiga sorter från tio olika bagerier. Perfekt! Ännu en gång har folket talat och vår samlade röst ger mångfalden på käften. Ett under att demokratin överlevt så länge. Låt oss nu allesammans ta fram våra Iphones och skriva om detta på våra bloggar.


Är räkosten hönan eller ägget på mackan

Kära dagbok
Idag är det jag som kör morgonpasset. Jag och Alice har tittat på Teletubbies. Hon har lärt sig säga La-La och Po. Alice älskar Teletubbies.

Vi har också ätit smörgås och druckit mjölk. Alice älskar smörgås med räkost på. Hon äter räkost varje dag. Tänk om det finns något farligt i räkost nu när vi överdoserar på detta sätt. Men det är räkost hon vill ha. Räkost och mjölk. Alice har kommit in i den periden nu, där hon medvetet vänder upp och ner på glaset för att se mjölken rinna ut på bordet och för att se hur pappor reagerar på utspilld mjölk. Men pappor som är inne på den tredje ungen gråter sällan över spilld mjölk. Det är en rätt kort period och igår köpte jag en hel bal toapapper så vi har upptorkningsmöjlighet.

Ja, kära dagbok. Just nu är det räkost och mjölk som gäller. Och Teletubbies. Du kanske är intresserad att veta mer om detta barnprogram? Så här beskrivs de fyra huvudpersonerna på Wikipedia:


  • Tinky Winky - manlig, lila kostym, röd handväska i plast, antennen är en nedåtvänd triangel. Tinky Winky är av konstnärlig natur, samt tycker om att ramla.
  • Dipsy - manlig, grön kostym, svartvit "ko-mönstrad" cylinderhatt, antennen är rak. Tycker om natur.
  • Laa-Laa - kvinnlig, gul kostym, har en orange boll, skruvad antenn. Teatralisk och omtänksam.
  • Po - kvinnlig, röd kostym, cirkelformad antenn, har en sparkcykel. Po kan tala publikens språk

Jag känner igen mig i flera av beskrivningarna. Jag tycker om att ramla, jag är en konstnärlig natur, jag är teatralisk och omtänksam och jag är lite av en skruvad antenn. Är det därför min dotter älskar Teletubbies? Alice favoriter är La-La och Po. Kanske. Eller är det bara enklast att säga deras namn. 

Kanske är det på samma sätt med räkosten och mjölken. Kanske älskar Alice massor av olika pålägg och drycker. Men det är enklast att trycka i sig det pappa tror att hon älskar.

2012-03-10

En lada att minnas

Jag har överraskat mitt kulturcentrum och läst en bok. Eller kultur och kultur. Bok nummer två i Milleniumserien (Stieg Larsson). Jag har kvar samma känsla nu som när jag läste första boken, att det är ett mysterium att detta har blivit en sådan världshit. Jag tycker inte handlingen helt hänger samman och jag tycker karaktärerna är endimensionella och overkliga. Och så känner jag att jag inte lever i samma värld som de i boken där var och var annan ligger med varandra eller har smutsiga tankar om sina kollegor dagen i ända.

När jag härom dagen hade läst en stor del av nr 2 kom plötsligt Paolo Roberto in i handlingen. Och då fick jag en sådan där jobbig dejavu-upplevelse. Jag mindes plötsligt någonting med en stor man i en lada som slåss med Paolo. Men jag kunde inte förstå varför jag fick den minnesbilden. Var tvungen att fråga Eva. Då berättade hon att vi varit och sett filmen. Jag har alltså läst mer än hälften av boken utan att fatta att jag sett filmen. Hur är det möjligt? Det kan inte ha varit en film som lämnade djupa spår i mig. Kultur och kultur...


Otacksamma ungar

Man offrar sig och gör sig till för sina barn och så är dom bara så otacksamma. Här har ni ett exempel. Vi åkte hela vägen till Australien för att barnen skulle få leka och roa sig i flygplatsens lekhörna. Och dom bara vill inte.
video

Ryggbiff


Om ni någonsin undrat var baksidan på MCdonalds kött tar vägen...

Ett te

Jo asså avlarligt talt grabbar, de va asså inget någon ok ide att jobba i kväll. Men de kommre ble sketakul at läsa mina majl på mådnag. O för sören va gått vinet var. Fru somnade lväl såadärvid tjugoochtrettitiden. Ock ja jobbade medan ja så på Casono rojal me james brown, nej jeames Bond. så många han sköt hela tiden. Bland andat han som tjatar om dagarna man minns på fretidsresor. mas mikkelsen. Han hade skadat sitt öga lite grand. Och grått var det. Och han var mycket taskigare i denna filmen än på reklamen. Sen blev han ju i ochförsig skuten i ögat. Tror jag. Man följer inte riktigt varje scen när man samtidigt arbetar. Kan ha vatt han Bond också. Idag saknar jag en kompis i Stockholm. Jag är sällan där nu. och förr hade ja koll på han nästan var da. Nu väldit sellan. Jag bler alltid lite vemodig när inte Eva hjelper till att dela flaskan. Nu så kenns inte detta som de jag ska göra. ses morrn.

2012-03-09

Månadesn reskultat övel förvantan

Jag tar nog ledigt ikväll. Vinglaset jag nyss hällde upp pekar i den riktningen. Det kan dock också råka bli så att jag öppnar jobbdatorn ändå. Då vill jag på förhand passa på att ursäkta mig de osammanhängande, ostrukturerade och felstavade mail alla kära kollegor tvingas genomläsa på måndag.
  

2012-03-08

Löften till Gud Fader och till gud och var man

Så har även statsministern varit med till att försämra statistiken ytterligare. Jag blir ledsen varje gång någon nära och kära annonserar detta men också när jag läser om nån kändis som den vägen vandra.Jag funderar över hur stort nederlag detta är för en statsminister och ett landstingsråd. Det är ju lite som att bli sparkad från jobbet. Och att förlora en livspartner. Och att förändra förhållandet till sina barn med risk för att de får permanenta skador.

Nu blir det väl en del debatt om hur Fredrik ska kunna hålla vallöften när han inte ens klarar att hålla de löften han utställt till Gud Fader. Lite annan tyngd i det. Tills döden skiljer oss åt. Annars blir det helvetet. 

 Jag tycker man bör vara extremt envis och jobba dag och natt för att kämpa sig igenom de perioder det är tungt. Som Finanskrisperioder och småbarnsperioder. Men går det inte så går det inte. Då står man där med ett land i bankrutt eller ensam i en lägenhet utan tavlor på väggarna.

Jag kan dock lova att jag satsar 100% och tror jag kommer lyckas bättre än Fredrik att få det här landet på fötter igen...

DN  SVD

2012-03-07

Varning för många varningar


Jag tycker det är bra att den danska bensinstationen varnar ordentligt.

Samtal i mobiltelefon i kombination med tobaksrökning och inandning av bensinånger har i kliniska undersökningar visat sig vara farligt både för utövaren och för personer i direkt närhet. Jag tycker därför  att 15-årsgränsen är helt relevant.

2012-03-06

Det där med spruta var ju rätt

Sofia sju år berättar för pappa hur det där med bebistillverkning går till:


-Jo det är lite äckligt för man måste vara helt naken och pussas och så, eller så kan man få en spruta i rumpan, men det vill jag inte heller så jag ska ha ett abortitbarn istället... 
  

 

Idag delar jag med mig av en mjukgoogling

Idag googlar vi på ordet "mjukdelar" och får fram några fina bilder:

Bildtext: När jag sorterat upp och lagt ut mina mjukdelar  på bordet
insåg jag att flera av dom var väldigt slitna. Dags att skaffa nya...


Bildtext. Heidi Klum kom till vår fest i en klänning som var så 
öppen på ryggen att man kunde se hennes mjukdelar dela sig. 

Bildtext: Se hur den snälle tandläkaren försiktigt mjukdelar läpparna 
för att få bättre plats med alla sprutor och borrar och tänger.

 

2012-03-05

Vaniljkillen från det lokala skånska lantbruket

Frukostläsningen på yoghurtpaketen gav mig i princip hela kontaktannonsen jag skulle använda om jag skulle skriva en kontaktannons på Victoria Milan:

Mmm, mums 
Krämig och len samvaro i en ljuvlig mix med Per A, försäkringsbranschens
egen antioxidant.

(Tillägg: Jag tyckte den var så bra att det vore bortkastat att inte använda den. Känner ni till någon bra hemsida för oss gifta män som önskar ha en trohetsaffär med vår fru. Jag är säker på att hon inte skulle kunna motstå en så säljande annons om hon råkade hitta mig på en sådan sajt)
 

2012-03-04

Dock ingen babydocka vid dockning med docka

I en småbarnsfamilj får man försöka passa på att få lite närhet de få tillfällen som ges, till exempel när övriga sitter koncentrerade framför en trevlig familjefilm eller Bullibumpa.

Det är i förekommande fall viktigt att hitta en undanskymd plats i huset där risken för upptäckt är minimal. Det är nämligen relativt svårt att på ett rationellt sätt förklara aktiviteten för övriga familjemedlemmar.

Efter den senaste incidenten tog jag de båda turturduvorna avsides, skällde på dem för deras slarv som fick oss att hitta dom där med utfläkt hår och rumpan i vädret. Jag fick dem till att lova att hitta ett bättre ställe och tillfälle så de slipper hamna i denna position igen med familjen samlad runt om.

Jag tvingades så  klart också så pedagogiskt som möjligt förklara för barnen det där med att dockor ibland vill ligga och pussas och kramas och docka med varandra. Jag berättade också att vi nu med största sannorlikhet får en dockbebis i julklapp.


I praktiken ett bra ordspråk


Jag är så opraktisk att jag
inte ens vågar
ta i ett verktyg med en tång 

  

2012-03-03

Kaffe around the clock

Arga tanten i "Pax jordiska äventyr" har en smart annordning på sitt bälte där hon kan hänga fast sin kaffekopp. På det sättet har hon snabb och smidig tillgång till en klunk kaffe under hela arbetsdagen.

Vilken suverän uppfinning. Detta är ju helt fantastiskt. En sådan ska jag skaffa. Den kommer komplettera min fantastiska hänganordning för min mobiltelefon! Och eftersom jag är totalt okänslig för den irrelevanta kritik jag på min arbetsplats får för mobilanordningen gör det inget om ni tycker mobil-och kaffeanordningen är estetiska katastrofer.

Var dock vänliga att avstå kommentera bristen på muskelmassa på min överkropp. Det är ett betydligt känsligare kapitel.


Ofrisk lördagsunderhållning

Det sjuka med att ha tre små barn är att de sällan är helt friska samtidigt. Och just nu är allt lite väl handikappat när både minstingen och mamman är sjuka.

Då är rörelseförmågan utanför husets bakteriestinna miljö ytterst begränsad. Så vi hänger här framför TV:n, hostar och snörvlar och går små ärende in till mamma i sovrummet. Alla är uttråkade eller febriga och jag sitter och väntar på ett litet tidsfönster där vi får vara friska och nöjda och kan leka tillsammans på någon lekplats och ha fikakorg med, och jag lägger ut filt så att jag och den utvilade och friska mamman kan dricka kaffe och äta några småkakor hon bakat tidigare på dagen. Och alla barnen leker en lek tillsammans och fnittrar och hjälper varandra upp på lekplatsens olika ställningar och gungor.

Men nu får vi hålla till godo med snörvel till Lasse Åberg i Trazan och Banarne sjungandes "jag är en liten mört"...

2012-03-01

En sån fjärrkontroll skulle liva upp vårt gamla äktenskap


Jag blir lite förvirrad av symbolerna här. Undrar hur knappväljaren tänkte?
-Nehej nu har vi inte några uppåtpilar kvar. Vi har bara högerpilar. Det får
duga. Och titta så fiffigt, om man vrider den blir den minsann en
vänsterpil. Det får bli nedåtsymbol. Sen tar jag nymånepilarna som öppna
och stänga. Klart!

2012-02-26

Vad lustigt det blev

Det har väl varit en rätt olustig helg. Jag återkommer när jag är lustig igen.