2012-05-07

Läskiga samtal

Vi har ett utländskt nummer som ringer till oss nästan varje dag. Jag har svarat två gånger och då har det varit någon som talar engelska med indisk brytning som förklarat att vi möjligen har ett säkerhetshål på datorn. De bad mig slå på datorn för att jag skulle kontrollera det.

Jag tycker det är väldigt ocoolt. När jag får mail från bedragare känns det helt opersonligt, men när jag talar med en person som försöker lura mig, då känns det riktigt jobbigt.

Jag kollade på nätet och kunde se att många har blivit uppringda av detta nummer, och någon hade konstaterat att det går ut på att få installerat någon typ av spionprogram på datorn så att de kan fubba till sig lösenord eller dylikt.

Hu vad läskigt

En fråga om kaffe, kaffeköer och människovärdeVi har en obemannad lyxkaffeapparat på jobbet. Där man själv kan trycka fram riktigt j-vla kvalitetskaffe. Latte och machiato, espresso och cappochino. Alltså nu snackar vi inte den där typen av maskinkaffe som smakar skit. Vår apparat ger Caffé-kvalité-kaffe. Det tar allt från trettio sekunder till någon minut för maskinen att utföra underverk. Och resultatet är ett kaffe man nästan älskar...


I morse, i kön fram till denna apparat kom jag på en sak. När jag står först i den kön är det självklart för mig att jag försöker att så snabbt och smidigt som möjligt bli färdig så jag minimerar tiden som mina kollegor efter mig ska vänta.

Det innebär konkret att när jag inte har någon bakom mig så brukar jag först trycka ner en gång espresso och därefter trycker jag ner en gång latte. Och om jag är riktigt kaffesugen kan jag tänka mig att avsluta med ännu en omgång espresso. Fatta vilket gott kaffe det blir! Men när jag har någon eller några bakom mig i kön skulle jag aldrig någonsin få för mig att ta flera olika kaffesorter.

Jag tror detta beror på att jag har en mycket grundläggande värdering att jag är värd varken mer eller mindre än någon annan. Om jag trycker flera gångar visar jag mina kollegor att jag anser att dom är mindre viktiga än mig. Ni kan gott vänta lite extra för jag ska minsann ha väldigt gott kaffe och nöjer mig inte med en tryck.

Med denna livsåskådning kan jag därför bli lite obekväm med framförvarande som skiter i detta och tar god tid på sig, och i några fall till och med står kvar en liten stund för att smaka på kaffet innan nästa person kommer till.

Är jag överdrivet känslig? Borde jag tänka om och tänka mer på min egen njutning och låta folk vänta tills jag har det perfekta kaffet?

..

2012-05-06

Vacker tanke, Franke

Jag skulle nog hellre önska att Franke blev  president i Holland

...


Pastaskruvad middagshumor

Den ordvitsiga familjen A vid middagsbordet:

Pappa Ordvits: -Nu äter ni upp er potatis och därmed pasta!

Mamma Ordvits: -Ja, annars ligger ni risigt till era knölar!

Pappa Ordvits: -Och då ska ni få se på andra potatisbullar

Mamma Ordvits: - Nu får vi nog sluta. Det börjar likna pennelism

(vitsigheterna al dente understrukna för ökad förståelse)


...

Jag blir låg på min högtid

Jag fyllde år igår. För två år sedan fyllde jag jämt, nu för tiden tycker jag jämt jag fyller år.

Ni som känner mig vet att jag brukar bli lite deppig när det nalkas. Så också i år. Jag har inte helt kommit fram till varför jag tycker det är så jobbigt. En liten halvfärdig idé jag har är att jag tycker att jag är färdig med allt här i livet. Jag har tre underbara barn. Jag har kommit så långt jag har kapacitet till arbetsmässigt och har samlat på mig precis alla prylar som jag behöver. Varje gång jag fyller år räknar jag väl därför på något sätt nedåt igen. Får se om jag kan tänka färdigt och komma med en mer nyanserad fundering härom.

Jag fick väldigt många gratulationer på facebook. Betydligt fler än jag trodde. Och det är väl lite så nu för tiden att det är med antalet hälsningar på nätet som man kan mäta sin popularitet. Så kram till alla er som var med och bidrog till mitt popularitetssjälvförtroende.

I verkliga livet valde jag att tillbringa dagen med fru och barn. Vi skulle egentligen åka iväg och hitta på något skoj (för barnen) men jag spelade fotboll med Johannes och blev helt svimfärdig. Så jag fick lägga mig och sova någon timme istället.

Nu grillar jag spareribs medan barnen badar. Vi har varit på Folkets Park i Malmö och åkt karuseller. Ingen av barnen vill åka de roliga karusellerna. Så jag sitter där i snurrande koppen, daggmasken och långsamma bergbanan för små och disfunktionella och tycker det är rätt tråkigt. Mitt hopp står till att vår minsta kommer älska farliga karuseller. Då ska det bli åka av...

2012-05-05

En dagboksanteckning från igår


2012-05-04 kl 12.30
Jag är på skolgården. Jag ska närvara på en lektion i sonens klass för att
jag är så hemskt intresserad av hur det går till i skolan nu för tiden (off record
är det som de flesta av er säkert förstår i själva verket min fru
som ansåg att jag bör vara hemskt intresserad av hur det går till i skolan
nu för tiden).

Jag blev superglad när jag såg min son stå och vänta på mig. När han upptäckte
mig började han hoppa och vinka. Av någon anledning ser han fram emot mitt
besök.

Undrar om jag får bevis om jag är smartare än en tredjeklickare.

Nu ringer det in...


2012-05-04 kl 14.00

Det var en intressant upplevelse. Shit vad en fröken måste tjata och skälla och
varna och tillrättavisa för att håll ordning. Vi hade läxförhör på tio ord och eftersom
jag förhörde Johannes på dem igår var jag kaxigt med. Men jag har blivit helt förstörd
av tio års danskinlärning så jag kan inte stava längre. Jag stavade fel till ordet "shoppa".

Vad är det för ett ord att lära sig? Jag tycker man skulle bannlysa det ordet i all svensk-
undervisning. 

2012-05-04

Jag är blott en liten ängslig clown


Jag önskar jag vore en stor komiker 
men blir uppfattat som en helt vanlig pajas 
och i själv verket är jag blott en liten ängslig clown 

En komiker är en intellektuell person som lindar in viktiga budskap i humor

En pajas är en sorglös man som aldrig på riktigt har något viktigt att säga

En clown är en ensam, ledsen gubbe som gillar lite för stora, färgglada kläder.

Jonas Gardell och Fredrik Lindström och Per Andersson arbetar med humor. Inte så svårt att gissa vem som är vem va?
...

Ett förslag som revolutionerar bilindustrin och toalettbesök

Jag är en stor förespråkare för effektivitet, standardisering och förenkling, och jag har därför funderat en hel del på hur man skulle kunna avskaffa högerstyrda bilar.

Jag sitter just nu och skriver på ett brev till bilindustrin i hela världen (utanför Storbritannien och dess gamla kolonier) där jag föreslår ett tvåpunktsprogram. Standardiseringen i bilindustrin skulle innebära besparingar på miljardbelopp som istället kunde investeras i utveckling av miljöbilar och, enligt mina preliminära beräkningar, ge en förskjutning på mellan hundra och hundrafemtio år på domedagen där miljöförstöringen ger en total kollaps av vår miljö. En bonus är att vi som önskar det skulle få det lite trevligare när vi bajsar, vilket jag återkommer till i punkt två.

Låt mig då beskriva mitt tvåpunktsprogram som innehåller just två punkter:

Punkt 1: Högerultimatum
Bilindustrin i hela världen ger Storbritannien och dess gamla kolonier ett ultimatum. "Gå över till högertrafik annars slutar vi leverera bilar". Engelsmännen får alltså välja mellan att flytta över trafiken eller att i fortsättningen köra runt i sina gamla MG cabriolet. Och gissa hur kul det är i ett land där det regnar tvåhundra dagar om året. 

Punkt 2: Post högerpost
En något svårare nöt att knäcka är hur vi gör med alla postutdelningen när vi endast har vänsterstyrda bilar.
Min första ide var att vi tillåter alla postbilar köra på vänster sida, men det skulle innebära att vi utsätter postverkets medarbetare för en kraftigt ökad olycksrisk. En i killgänget jag träffar en gång om året för en riktig brakfest är postman och jag skulle nog inte vara populär på denna tillställning om han nästa år kommer på kryckor eller, i värsta fall, inte kommer alls.

Så istället har jag kommit på en mycket kreativ ide med många positiva sidoeffekter. Vi monterar alla våra postlådor i mitten på alla villavägar så att postmannen i lugn och ro kan slänga ut vänsterhanden och leverera posten. Det innebär också att vi får en naturlig uppdelning av alla vägbanor och därmed undviker upp mot tjugofem procent av de småolyckor som idag sker på villavägarna. Och snacka om att detta både minskar kostnaderna i sjukvården och befrämjar grannsämjan.

När man nu ändå gräver i vägen kan man passa på att göra en snillrikt rörsystem som skickar posten under vägbanan och in i var mans hem. Vi blir nog tvugna att låta den enskilde husägaren bekosta i alla fall den del av rörsystemet som är på dennes tomt. Detta får då ske på frivillig basis så att de som önskar det hämtar sin post på gatan medan de som vill betala kan få fram posten till valfri plats i huset.

Själv kommer jag, och säkert många andra, att välja att skapa en leveranspunkt precis bredvid toalettstolen så att jag i lugn och ro kan sitta och gå igenom dagens brevskörd. Effektivitet och förenkling i ett och en stor förhöjning av bajsupplevelsen...

 Vad säger ni, vore inte detta totalt revolutionerande?

2012-05-03

Högspänning för höginkomsttagare

Jag måste anmäla mig till det där registret som gör att dom inte ringer och försöker sälja saker på vår hemtelefon. I Danmark heter det Robinson-registret. I Sverige Nix, va?

Jag måste anmäla mig för det är så synd om säljarna. Jag skojar ju alltid till det med dom så dom blir helt förlägna.

Nyss ringde Elpris.se. Dom ringde förra veckan också:

Elpris.se: Hej, jag heter Johanna och ringer från Elpris.se. Jag söker den i hushållet som ansvarar för ert elavtal. 

Per A: Ok, det är min tioåriga son, men han är inte hemma just nu

Elpris.se: Då får vi be att få återkomma...

Per A: Ja, eller hur?

Idag var det inte helt överraskande precis samma inledningsfras:

Elpris.se: Hej, jag heter Niclas och ringer från Elpris.se. Jag söker den i hushållet som ansvarar för ert elavtal. 

Per A: Ok, det är väl jag det.

Elpris.se: Bla, bla, bla, bla. Vi arbetar för att få ner elpriserna bla, bla, bla.

Per A: Det låter ju bra, men nu är det så att vi är höginkomsttagare i det här hushållet och vi är beredda att betala mer för att få en riktigt hög kvalitet på vår el.

Elpris.se: Så ni är inte intresserade?

Per A: Håller du inte med om att det känns rätt svårt att få hem denna?

Elpris.se: Jo, det håller jag väl med om. Trevlig kväll...

...

En kvalitetsdans med det svenska språket och en otacksam dotter

Dottern låg på skötbordet och jag krånglade med hennes pyjamas när jag kom på en väldigt trevlig ramsa:

Jag kunde knappt knäppa dina knappar för dom var knäppa, men nu är dom knäppta

Jag kom till och med på en passande melodi till ramsan och kände mig helnöjd.

Ja, jag blir ju så fantastiskt glad och stolt när jag skapar sådana här oerhört intelligenta och nyskapande ordvitsar.

Men det var lite som att kasta pärlknappar efter svin (för känsliga läsare vill jag förtydliga att jag absolut inte försöker likna min fina dotter med en gris. Uttrycket är så. På ett ungefär). Ja det var alltså lite som pärlknappskastning efter svin. För hon tittade bara upp och sade:  

-Pappa. Titta. Rumpa.

Hon är bara så barnslig. Och ouppmärksamt likgiltig för min kvalitetsdans med det svenska språket.
...

2012-05-02

En ickebrun icketapet

Jag har upptäckt en felaktighet i det svenska språket som jag tycker vi bör rätta till. Det heter ju:

Jag har en brun tapet -> Ental

Jag har två bruna tapeter -> Flertal

Men kolla nu här. Om det råkar vara så att vi saknar denna typ av väggbeklädnad:

Jag har noll bruna tapeter

Hänger ni med? Alltså om man inte har en enda jävla brun tapet då blir det alltså flertal igen. Visst är det djupt underligt och felaktigt?

Inom statistik och matematik brukar man kraftigt ogilla mängden noll. Den beter sig på helt andra sätt än både positiva och negativa mängder. Man brukar därför använda uttrycket "Ickemängd" som tydligare markerar att det egentligen inte ingår i talskalan. Kanske kunde man använda detta uttryck för att fixa till problemet? Men det hjälper inte riktigt att säga:


Jag har en ickemängd bruna tapeter, för det blir ju ändå samma knasiga flertalskonstruktion av det. Man blir tvungen att köra upp ordet icke direkt på färgen:


Jag har en ickebrun tapet blir dock felaktigt då betydelsen alltså ändras till att man har en tapet som har en annan färg än brun och hänsiktet var ju att fastlägga just att tapeter med färgen brun saknades. Man blir alltså tvungen att använda ordet icke två gånger för att man ska få rätt tolkning:

Jag har en ickebrun icketapet.

Ska vi inte enas om att vi ändrar på detta sätt?

TILLÄGG: Attans! Nu kom jag ju på att man kan byta ut noll mot ordet ingen, för då blir det plötsligt ental igen. Det räcker alltså att vi avskaffar ordet noll. Det tycks ju vara det som är boven i dramat. Eniga?


Jag har ingen brun tapet...


Fotbolls-Gunnars uttag

Mycket sladdar blir det med alla telefoner och datorer och hårfönar och brödrostar. Fick ett tips som jag provade, men det fungerade inte alls...

...

2012-05-01

...vad en riktig man egentligen tänker när han har ett verktyg i handen

...

Manliga och kvinnliga verktyg

...

Manligt verktyg

...

The making of a very very rolig vitsDN: Per A, du har ju den senaste tiden haft en enorm succe med bloggen och då speciellt med dina pratbubblor. Vad tror du själv det är som gjort dem så populära?

Per A: Jag tror det är för att jag är så snurrigt vitsig (notera torktumlaren i bakgrunden).

DN: Berätta om hur "Be Tong"-skämtet kom till.

Per A: Jo, jag var inne i tvättstugan för att hämta något tillhygge för att banka skiten ur min Webergrill när jag plötsligt kom på att det finns en massa roliga ord man kan skoja om med referens till verktyg. Så jag brände helt enkelt av en bild med kameran. Sedan har skämtet sakta men säkert värkt fram.

DN: Dina skämt har ju ofta många bottnar, och du har valt detta som ett exempel på det. Kan du utveckla?

Per A: Ja, i mina djupt intellektuella skämt finns ofta en mängd olika referenser gömda, vilket gör att olika människor uppfattar skämten på olika sätt. En del hävdar till och med att de inte är roliga alls. Men jag tror att allt är rätt så roligt om man bara anstränger sig lite.

I "Be Tong" får jag till exempel in en av mina bloggkompisar, Ting, i skämtet. Det är enormt kul. 

Så har jag referensen "Cement och betong" som ju också är stenkul. 

Och det som jag skulle vilja kalla huvudskämtet, att man ska be tången om hjälp när inte hammaren räcker till, det är så kul så jag nästan gör på mig. 

Så har jag på bilden en tröja från högstadietiden vilket flera gamla vänner har asgarvat åt. 

Till sist visste du att skiftnyckel heter "Svenskernögle" på danska, och då blir det ju väldigt roligt att jag är svensk. Detta är kanske något långsökt, men otroligt rolig. Inte minst när man betänker att jag köpt svenskernöglen i Danmark tillsammans med en Australiensisk kompis. Visst är det himla kul, ha-ha. 

Tyvärr har han försvunnit spårlöst från sitt hem i Sidney. Han hade lite skumma affärer så vi befarar att någon har dränkt honom i vattnet utanför operan. Så det är ju en extra bonusrolighet att jag skriver om betong. Hi-hi. Fatta vad han skulle tycka det skämtet var kul, om han inte var så sänkt...

DN: Ja, men tack för pratstunden då...

Per A. Men vänta! Ska jag inte berätta om dom andra roliga vitsigheterna jag kommit på runt min tång?

DN: Nja, jag tror jag är rätt nöjd och mätt....

Per A: Ok, men titta in på bloggen igen så får du se fler väldans roliga vitsigheter om min tång...
...

2012-04-30

Fans jävla bajskorvständkuber

Läser med stor empati om Tings fans jävla bajskorvsmiddag.

I fredags kom jag stressad och totalt utmattad hem från jobbet. Svärfar och svärmor var på besök. Dom hade hjälpt frun med något praktiskt som hennes man ju är totalt värdelös på.

Bygga staket-> Ring svärfar.
Glappande lampa-> Ring svärfar.
Skruv lös -> Ring svärfar.

Men min Webergrill den kan jag, och där är jag experten.

Svärfar och svärmor hade kört en lång omväg till oss för att köpa en kvarts gris. Lite dyrare, lite högre kvalitet. Saftig. Fin färg. Lagom mycket insprängt fett.

På köksbordet låg sju för premiärtillfället särskilt utvalda karréer.

Jag drog av mig kostymen och joggade ut till grillen. Tog fram briketter och sådana här fans jävla bajskorvständkuber som så klart just idag under övervakning av "jag-kan-allt-i-hela-världen-men-min-svärson-kan-ju-inget"-svärfar inte ville brinna. Han gav mig några handfasta tips om att han brukar rulla lite tidningspapper runt bajskorvständkuberna men jag hävdade sanningsenligt att jag under mina cirka tjugo år som grillmästare alltid gjort på samma sätt och inte ämnade ändra på mitt tillvägagångssätt.

Detta ville jag just då göra med tändkuberna i prioriterad ordning:

1. Trycka upp dom någonstans på svärfar
2. Kasta upp dom i luften och skjuta dom sönder och samman med hagelbössa
3. Sätta fjutt på dom

Till sist fick jag i alla fall något så när fyr och lade på de alldeles underbara köttbitarna, allt medan svärfar frågade om det var gamla briketter eller om dom var lite fuktiga då det inte tagit sig särskilt väl. Jag förklarade att den uppbevaringsmetod jag använt för dessa briketter som inköpts förra veckan var av det slaget att de varit förskonade från såväl fukt som torra äldre släktingar.

Jag slängde på Weberlocket för att låta köttbitarna i lugn och ro utvecklas till grillkonst.

Efter de väl anpassade fem minuterna gick jag ut för att vända och kunde då så klart konstatera att svärfar haft rätt att det var dålig fjutt i brasan. Köttet var halvrått på undersidan. Jag gjorde som sig bör, lät locket vara av för att få in lite mer luft och gick iväg ett kortare ärende till bloggstatistiken som även den var en besvikelse.

Väl tillbaks si så där två minuter senare hade samtliga fans jävla bajskorvskarreskivor förvandlats till totalsvart kol.

Jag har nu kommit fram till följande löften som gäller från och med idag:

a) Jag ska fan från och med nu alltid göra exakt som min svärfar säger och totalt undlåta mig från smarta anmärkningar och ironiska kommentarer till hans försök att hjälpa sin svärson
b) Jag ska slänga på briketter och tändkuber på min Weber och sedan forsla hela skiten till närmaste soptipp.
c) Jag kommer i framtiden endast grilla korv, och endast korv med ett kilopris som understiger trettionio kronor, korv som jag köper flera förpackningar av så jag alltid har två försök att få till det.


Föräldracitat från idag

Att städa med tre barn i huset är som att skotta snö i vinterstorm
Maka A

När du sade att det blir valborgsfirande i Trosa hade jag förväntat att få
gräva lite på tu man hand i soffan, inte en soffa full med ungar och bålbränning på TV:n
Make A

2012-04-28

Orgasm i en flaska rödvin

Trekant?


Jag har tänkt vidare på det där varför kvinnors sexhjälpmedel ses mer positivt än mäns. Jag har hittat en möjlig förklaring, och då måste vi börja så att säga i klimax, nämligen i orgasmen.

Låt oss se orgasmen som en flaska vin. Vi vill gärna dela den med någon vi verkligen tycker om, men den kan också öppnas för att avnjutas när vi är ensamma hemma.

Den kvinnliga orgasmen är som en flaska fransk årgångsvin hemma hos en elegant dam. Hon har förberett sig hela dagen, varit och shoppat, gjort manikyr. Tagit en kopp kaffe på Vetekatten. Väl hemkommen tänder hon några stearinljus, sätter på favoritmusiken och öppnar flaskan och smuttar behagligt på den. Hon känner sig totalt avslappnad, och minns en episod från sin ungdom där en av hennes många uppvaktare gav henne en bukett rosor speciellt utvalda för henne.  Det franska årgångsvinet är en perfekt avslutning på en underbar dag fylld av njutning. Hon somnar med ett leende på läpparna.

Den manliga orgasmen är som en flaska vin från systembolaget billigare sortiment, hemma hos en lätt alkoliserad lastbilschaufför. Han har arbetat hela dagen, och har hela färden tänkt på hur gott det ska bli att få sätta sig i favoritfotöljen och hälla upp ett par glas. Väl hemma orkar han inte duscha, utan tar med sig flaskan från köket, sätter sig ner, korkar upp och dricker tvångsmässigt några klunkar från flaskan. Han tittar på flaskan och känner hur han slappnar av, och minns en episod från sin ungdom när han hade varit i Tyskland och köpt hem arton flaskor rödtjut tillsammans med en väninna. Några minuter senare när han druckit de sista dropparna känner han sig illa till mods. Han känner sig ensam, hans läkare har sagt att han borde dricka mindre, och han vet att han kommer sitta där imorgon igen och korka upp en ny flaska billigt vin.

Det kvinnliga vinet intaget i ensamhet är lustfyllt och en del av en större upplevelse. Det manliga vinet är tvångsmässigt, ångestfyllt och centrerat kring objektet; vinflaskan.

Det är därför korkskruven (sexhjälpmedlet) för kvinnor är positivt laddat, medan korkskruven för män är något smutsigt...

Affärsidé-idéer på dagen åktur


Jag körde förbi en reklamskylt för Ginatricot och började då fundera på att om
jag starta ett eget företag skulle det heta Kallekalsong. Jag skulle
skapa en kollektion med snygga underkläder för män, och sen skulle jag
skriva dit namn på kändisar; tuffa killar, helst sportstjärnor. Bäraren
skulle då känna sig coolare och troligen dra till sig fler kvinnor då de
skulle associera mannen med den stjärna som står skrivet på kalsongen.

Sen kom jag på att de kvinnor som får se mannen i kalsonger nog redan
bestämt sig att mannen är god nog för henne. Sen stupade affärsidén
också på det faktum att väl ingen stjärna oavsett förtjänsten skulle
vilja bli associerad med skitiga underkläder.

Just då körde jag förbi ett gym som heter Träningsverket och bestämde då
att det inte är så noga vad mitt egna företag ska syssla med. Det viktiga
är att det har ett riktigt fyndigt namn.
...

2012-04-27

Vibrationsfunderingar


En sak jag inte riktigt förstår är massagestavar och andra verktyg som ni kvinnor kan använda för sexuell njutning. Eller, alltså jag förstår själva grejen, men jag förstår inte hur vi förhåller oss till dem. Så här:

Ni kvinnor kan berätta rätt så offentligt att ni varit på ett massagestavparty där en säljare förvisar apparater av olika slag. Det finns grejor som brummar och visslar och lyser. Det finns saker man stoppar in och sen går ut på stan med. Det finns grejor som man kör upp i andra hål är de som gud från början planerade för.

Men det är liksom rätt så naturligt och okontroversiellt för kvinnor att fnissa sig igenom sådana här tillställningar, köpa någon liten produkt och sedan vara rätt öppna om detta.

Men har ni hört någon man som motsvarande talar om att han varit på ett manshjälpmedelsparty? Det finns jättemysiga uppblåsbara dockor, sjömansfittor, rumpverktyg, pumpar, ringar och sniglar som är superbra för att förhöja den manliga mastruberingen.

Jag har aldrig ens varit i närheten av att fundera på att köpa någon sådan produkt. Jag skulle vara väldigt skeptisk om jag hittade någon sådan produkt i en kompis garderob. Pervo! skulle jag nog tänka.

Varför är det så här?

Varför sitter vi i vår ensamhet utan färglada verktyg och torrrunkar, medan ni kvinnor utan röda kinder kan flyga omkring i discoljus med dubbla lössnoppar vibrerande under er? Varför är det inte inte lika pervest som Barbara?

Nu har jag kommit underfond med rock

 
...
-

2012-04-26

Några sporadiska dödsminnen

Jag satt med min mor i begravningsbyråns lokal och hjälpte henne med några praktiska beslut kring morfars begravning. Det var kistor och verser och  gravstenar på agendan. Vi var mitt inne i en situation lika naturlig som ett tandläkarbesök. De flesta människor kommer några gånger i sitt liv sitta här på kontoret och i tandläkarstolen, och känna att de hellre ville vara någon annanstans med det onda gjort oont.

En ung man kom med bilder på olika symboler vi skulle välja till dödsannonsen. Plötsligt talade han, lite mer glatt än värdig så som väl brukligt är för anställda på begravningsbyråer och på tandkliniker;

-Nä, men hej Per! Är det verkligen du? Han tittade hastigt lite förläget på min mor men vände sig sedan till mig igen och tog min hand. -Känner du igen mig? Ola, vi gick i skolan tillsammans. Jag tittade upp på honom, och visste vem han var, men kände inte riktigt igen honom. Han hade gått ner kanske 25 kilo sedan grundskolan och var därför på utsidan en helt annan person än den Ola jag mindes. -Men oj, är det du Ola? Shit. Det var jättelänge sedan. Vad kul att träffa dig här. Eller, ja du fattar vad jag menar. Han hade medan jag talade kommit tillbaks i sin roll och gav värdigt min mor bilderna och drog sig långsamt, som sig bör, ut ur lokalen.

Vilket surealistiskt möte. Efter detta har jag varken sett eller talat med honom igen. Efter 15 år träffar jag min gamla skolkompis i tjugo sekunder i en oväntad och sorglig situation och nu efter ytterligare 10 år är det mitt starkaste minne av dagarna efter min morfars död. Detta och den stora sorg jag kände i att till min morfars begravning var vi blott ett tiotal samlade för att ta avsked. Man föds ensam och man dör ensam. Några mer ensamma än andra. 

2012-04-25

Jag läser en svensk författare och filosof

Theodor Kallifatides flyttade i vuxen ålder till Sverige. Han lärde sig inte bara svenska, han lyckades lära sig svenska så fulländat att han blivit en hyllad svensk författare. Jag läser just nu hans bok Ett nytt land utanför mitt fönster. Han beskriver där hur man lär sig ett nytt språk och jag känner igen hans beskrivning från min erfarenhet av att lära mig danska.

Först lär man sig en massa ord. Man pluggar in dem, men utan att tänka så mycket över exakt vad de står för. Nästa steg är att man börjar förstå ordens mening, hur man kan använda dem och olika nyanser.

Efter detta kommer det svåra. För varje ord är i själva verket ett eget universum. Alla ord vi som infödda använder har en betydelse som växt fram byggd på alla års erfarenhet av användningen av dem.

Har ni som jag ibland suttit och talat om ett ords nyans och kunnat sitta och diskutera i flera timmar, men referenser till olika upplevelser och situationer. Och i dessa diskussioner har man en mycket specifik ide om ordets mening. Och denna mening kan man nästan smaka på, känna på, lukta. Den finns där som ett moln av alla de gånger man ramlat över ordet. Till ens förvåning har man i diskussionsgruppen olika åsikter om nyansen i ordet. För alla har olika erfarenheter av ordet. Alla har olika moln.

Varje enskilt ord är ett universum...
...

Bloggskolan del 1 - språk och ton

Språket och tonen i din blogg är A och O för att bli framgångsrik. Du bör
göra dig bekant med språkbruket hos dagens ungdom då det förväntas att du
skriver ord som dissa och förkortningar som LOL. Du bör också få in ett
antal stavfel, och gärna på på ett sätt som tydligt visar att du utmanar
nuvarande stavningsregler. Dessa bör du dock rätta upp på innan du
publicerar din blogg som pocketbok.

Dina inlägg ska vara relativt korta och slagkraftiga, ett riktmärke är att
de ska få plats på en sida i det kommande bokformatet, och de bör aldrig
överstiga två sidor. Dessa bör placeras på uppslag så att läsaren får en
överblick av totalinlägget.

Du bör så långt som möjligt avhålla dig från aktuella referenser då de blir
totalt obrukbara vid bokpubliceringen. Håll dig istället till mer allmänna
ämnen eller, försök förutspå ämnen som kan tänkas vara populära om ca två
år, vilket brukar vara den tid som går tills boken kommer ut på hyllorna.

Använd helst bara bilder du själv förfogar över, och ett tips är att du
redan nu skapar en katalog där du sparar bilderna, så underlättar du
processen väsentligt för tillrättalägganden av boken.

Ah, vad fan förresten. Det är väl egentligen bättre att du skiter i att
blogga och bara börjar skriva den där jävla boken direkt. Det är ju ändå
det du egentligen vill.

Och jag har ett tips här som är rätt bra. För att du ska försäkra dig att
du är på rätt väg med boken och för att du ska få direkt
feedback om den håller måttet så kan du publicera det du skriver på nätet.
Det finns utmärkta sajter där du helt gratis löpande kan lägga ut det du
skrivit, och där läsarna kan kommentera.

Kom då ihåg att språket och tonen i din bok är A och O för
att bli framgångsrik. Du bör göra dig bekant med språkbruket hos dagens
ungdom då det förväntas att du skriver ord som dissa och förkortningar som
LOL.

Du bör också få in ett antal stavfel, och gärna på på ett sätt som tydligt
visar att du utmanar nuvarande stavningsregler. Dessa bör du dock rätta upp
på innan du publicerar din bok...
...

Verktygslåda av papp fortfarande ovunnen

Mitt senaste bildgåteinlägg blev så populärt att Blogger kontaktade mig och bad mig tillfälligt koppla ur kommentarsfunktionen för att inte överbelasta deras databas. Jag avtvingades också ett löfte att aldrig mer publicera dylika inlägg som skapar så mycket trafik till min blogg. Jag kommer inte hålla löftet. Jag älskar bildgåtor och kan inte låta bli att skapa dom. Oavsett trycket från läsare och Blogger...

(det är fortfarande möjligt att bli först med rätt svar. Som vanligt kan man vinna en verktygslåda utav papp)
...

2012-04-24

Kära googlare som ville till Örebro

Undrar om du blev förvånad att du hamnade här när du googlat på "fitta Örebro".

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag vet faktiskt inte ens om det finns fittor i örebro även om man väl kan förmoda det. Slå upp på Eniro och gå efter namn som verkar feminina så får du nog napp.

Om du skulle bli nyfiken på kuk i Malmö kan du höra av dig för det finns i min omedelbara närhet. Vänligen beskriv i så fall vad du ska använda den till då jag inte lånar ut till vad som helst.


Fett pressad till smörj
2012-04-23

Röd är den enda normala färgen vill jag tro


Frun tänkte köpa skor via nätet och frågade om jag kunde hjälpa henne med den logiska utmaningen att välja rätt färg och storlek. Det visade sig dock inte helt lätt:

Svea Smögen ballerina i canvas, 35-41 fr. 499,-
Av canvas med textilfoder. Mjukt stoppad textilinnersula med extra stöd för hålfot. Mönstrad gummiyttersula. Ventilationshål vid hålfot. 
I alla färger är stl 35 en storlek för liten. I vit, marin, svart färg är stl 36-41 1/2 nr för liten (röd färg är normal i stl i storlek 36-41).

Hänger ni med?

2012-04-22

Vid spelets slut

Har ni också någon gång upplevt den där överväldigande tomheten efter att man är färdig med den sista nivån i ett datorspel?

Här har man kämpat i en evighet för att nå hela vägen, man har försakat andra saker som familj och hygien för att få tid till att klara den nuvarande utmaningen så att man får avslöjat vad som väntar i nästa steg. 

Man övar och testar olika taktik och man ligger sömnlös om nätterna för att man kanske har kommit på en möjlig lösning.  Man räknar hur långt man har kvar till slutmålet och man delar upp det i etapper som ska avklaras fram till en lagom tillpassad deadline. 

Så klarar man äntligen den sista banan och upptäcker då att det inte finns någonting där bortom målet. 

Ingenting...

Allt man har försakat på vägen blir till en klump i magen och hela skiten känns meningslös. Varför har man ägnat så mycket tid på något så korkat och onödigt.

Känner ni igen det?

Undrar om det blir så med själva livet, när man står där och har klarat den sista nivån? Överväldigande tomt, mörkt, ensamt. Och totalt meningslöst. 

Kanske bättre att hoppas på något slags Rastafarikarneval-party med släkt och vänner. Även om det känns mindre troligt. 

För så har inget av de spelen jag spelat slutat...
...

Så kul att jag glömmer kasta vatten...

Jag har råkat ut för ett spel som jag hittade på fruns Iphone. Where´s my water.
Ett spel helt i min smak. Jag glömmer helt bort resten av världen när jag spelar det. Till fruns och hennes Iphones förtret...

...

Log out or get hanged out

När min kollega gick ifrån datorn utan att låsa den passade vi på att skicka ut ett fika-inbjudan till hela avdelningen från hans email. Ett bra och billigt sätt om man är sugen på kaka. Han var så klart tvungen att springa ner till bagaren på lunchen.

Hittade denna sida som samlar på Facerapes. Dom här två gillade jag:2012-04-21

Namne i namn och ordvitseri

Jag är på tv just nu. På Robins. Bara så ni vet.
Ordvitsarna bubblar upp som rapar efter tio öl

Man kan undra vad som pågår i den byn


DN skriver att invånarna i den österrikiska byn Fucking röstat med utslaget att man behåller namnet.

Jag tycker dom gör helt rätt. Ett ortsnamn är ett ortsnamn och det ska inte andra länders språkliga labyrinter få ändra på.

Jag drar mig till minnes att liknande omröstningar har gjorts i så väl den sydfranska kustbyn  Baissecourve och i finska inlandskommunen Ykksaiierouumpaan.

(Tofflan har en något mer utförlig och korrekt lista över märkliga ortsnamn)
...

Dyngkåt drivkraft

Läste Mia Skäringers "Dyngkåt och hur heligt som helst" härom dagen. Mia berättar hur hon blev mobbad för sin vikt när hon var ung och att hon sedan bantade och fick anorexia. Jag minns inte helt hur hon formulerar det men hon målar upp en hemskhet och att det gott kunde drabba alla dom där supersmala kvinnorna. Det kunde vara rätt åt dom.

Kommer att tänka på drivkrafter när jag läser detta. Snacka om revanschlusta att som mobbad börja banta så mycket att hon blev sjuk av det. Snacka om hämndlusta när världens alla smala kvinnor ska betala för att dom tunna klasskompisarna varit elaka.

De här två drivkrafterna, revansch och hämnd, tror jag är ganska vanliga hos de flesta drivna människor. Den oälskade sonen ska min själ och dag visa sina föräldrar att han kan lyckas bättre än dom.

Jag har funderat mycket på vad min drivkraft är. Jag tycker mig inte ha något av varken hämndbegär eller revanschlusta. Och jag hittar inte heller de personer eller den grupp av människor det skulle kunna vara jag ska visa att jag har lyckats här i världen. De mest närstående förslagen som föräldrar och fru kan det inte vara. Dom vill helst att jag skärper mig och slutar kämpa så förbaskat.

Kanske är det bara mig själv jag ska överbevisa. Frågan är om jag bara önskar ta revansch på mig eller om jag tänker hämnas på mig själv. Det vore ju lite märkligt om jag plötsligt börjar brotta ner mig och trycker ner mitt huvud i toastolen eller börjar agera allmänt taskigt mot mig själv för att jag nu äntligen kommit upp mig mer i världen än mig själv och därmed kan utföra min hämnd.
...

2012-04-20

En liten status

Det blev jobbdatorn, men nu orkar jag inte mer. Jag har massor kvar som måste bli gjort till på måndag, men jag får göra det imorgon och på söndag. Nu ska jag sova sött. ciao

Frihet under ansvar

Har inte bestämt mig om det blir en jobbfri eller en bloggfri kväll. Jag häller upp ett glas vin så får vi se.
...

2012-04-19

Skymmer inte bekymmer

...

Jag vet inte vem jag är, men det vet du...


Tänk om jag kunde se mig själv ur alla andras perspektiv. Varje fredag
klockan fyra fick jag en DVD med inspelat material på veckan som gått. Jag
får se morgonbestyrens tjat som barnen ser det och utskällningen av
butiksbiträder i hennes ögon. Och jag får se min nakna lekamen gnugga och
rugga från där under där min fru hon är. Det skulle vara intressant vill
jag mena. Och troligen rätt besvärande eller hur?

Tänk om jag fick veta precis allt folk säger om mig. Till aftonsmaten
rasslar skrivaren igång och jag kan gå och hämta alla citat som samlats
under dagen. Chefernas sladder och kompisarnas frustrationer. Motpartens
kommentarer att jag sålde allt för billigt. Det skulle vara intressant vill
jag tillstå. Och troligen rätt besvärande eller va?

Tänk om jag fick vara med under Gud i himlens argumentation för och emot
att släppa in mig i hans hem. Att få en genomgång av allt gott jag gjort
och allt det som var mindre smart så här på domens dag. Ja det vore rätt
intressant får man förmoda. Och troligen besvärande inte sant?

(Nu är det väl rätt orealistiskt det där med Herren, för hur skulle han ha
tid att gå igenom alla individuella fall. Nej troligen är det som så att
någon ängel har grupperat oss i ett antal grupper och det är dessa som sen
vår skapare bestämmer att skicka hit och dit.)

Undrar just om man av all denna information hade blivit en bättre människa eller
om det bara hade fyllt på bitterheten och den sorgsna ängslan av att inte
riktigt veta vem man är utanför sin egen rymd.
...

2012-04-18

Samtal med en något längre man

Jag träffade en man idag.
Han var lång och smal och luktade mynta.

Vi hälsade och han frågade
om jag hade det bra nu för tiden.

Jag berättade om situaionen med en
arbetsdag på 11 timmar och om
utmaningarna att ha ork och tid att
vara en närvarande och inspirerande far.

Jag sade att ett annat problem är att jag
skäms över mina korta armar.

Han såg undrande ner på mig (inte så
som en arrogant person ser på någon
han bedömer mindre värd än honom
utan mer som en längre ser ner på en kortare)
och sade: dina armar Per, har
en alldeles perfekt längd helt i proportion
med resten av din kropp.

Men, invände jag. Det tycks mig att hur
mycket jag än sträcker dem ut, når
jag aldrig riktigt målet.

Det där sitter inte i dina armar, konstaterade
han, det sitter i ditt sinne. Good enough har
aldrig varit good enough för dig min gode vän.

Jag sade tack för denna insikt, och hur är det
med dig nu för tiden. Och varför luktar du mynta?


...

2012-04-17

Sumpiga kaffefiltertankar

Jag tog det sista kaffefiltret igår. Det kändes inte bra.

Ni vet när man köper kaffefilter kan man tänka: "himmel och pannakaka vad många filter. Jag kommer inte göra av med dem på hela min livstid". Jag minns att jag brukade använda flera åt gången och slumpmässigt slänga några i slasken för att jag tyckte synd om tillverkaren som inte kommer tjäna några pengar på mig.

 Nu för tiden tycker jag att jag köper kaffefilter hela tiden. Jag har kommit på att detta beror på kombinationen att tiden går betydligt fortare när man är äldre, och att jag med åren blir mer och mer kaffekärring.

Känns i alla fall bra att jag är den enda kaffekärringen i familjen. Min fru dricker inte kaffe. Jag konstaterade tillsammans med hennes föräldrar när jag träffade dem första gången att jag ganska snabbt skulle omvända henne så vi kunde ha ett liv fullt av minnesvärde kaffestunder.

Ju äldre jag blir, desto mindre tror jag på att jag kommer att lyckas...


2012-04-14

Min våta dröm!


Kära ungdomar
Översänder bevis på att även vi medelålders trebarnspappor kan få våta
drömmar.

Jag är dock lite besviken på hur snabbt den blev mjuk efteråt.

Mvh Per A

...

Jag skänker några bränslesnåla tankar åt Ozonhålet


Aldrig har det varit enklare att anpassa sig till regeringens krav. Aldrig har det varit så okomplicerat att vara miljömedveten.

Bara under morgonen har jag funderat på alternativa drivmedel kanske tio gånger. Jag ska minsann också ta upp ämnet på kvällens middagsbjudning så också våra gäster får mer biobränsle i sina tankar.

...

2012-04-13

Lukas orealistiska framtidsplaner

Lukas fem år vet redan nu vad han vill göra när han blir stor, och jag tror han kommer att gå mycket långt inom sin specialitet.

Man anar nästan att bakom honom står två mycket drivna föräldrar som pressar honom redan nu att välja en karriär. Det är dock lite synd om sådana här barn. Deras stora iver att deras barn ska lyckas är ofta en spegling av föräldrarnas misslyckande.

Jag säger bara som så här till dessa föräldrar: -Slappna av. Låt era barn få vara barn utan prestationskrav och orealistiska drömmar om framtiden...Bilden snodd av min bloggbästis Egoina...

Ordspråk

Jag sitter ofta och klurar och försöker skapa ett alldeles eget ordspråk. Tänk att hamna i en bok med bevingade ord tillsammans med Churchill, Russell, Marx, Gandhi och dom andra grabbarna. I bilen hem idag satt jag och arbetade på ett alternativ som låter så här: "Det finns inga äckliga vin, det finns bara äckliga svin" Jag tror jag bör fortsätta leta...

2012-04-12

Fylla hylla och hylla fylla

...

Jag kom nog överhuvud taget inte den kvällen när jag tänker efter...

På jobbet idag diskuterade vi det där med att norrmännen e så rika. En kollega berättade att det pågår en intressant diskussion i Norge just nu. När barnen går ut grundskolan ska det firas ordentligt. Och på en del håll har man funderat på att förbjuda barnen att komma till balen i helikopter.

Som jag minns det kom jag i en Opel Ascona av äldre modell. Om jag inte gick eller tog bussen. Nu har vi heller inte särskilt mycket oljetillgångar i min släkt heller...
...

2012-04-10

Mitt underverk gör underverk

...

Artikel till publicering

Journalisten har skickat artikeln så att jag kan faktachecka den innan publicering. Jag blir som vanligt imponerad hur duktiga dom är trolla till en bra text av mitt svammel. Det låter ju som om jag säger vettiga saker hela tiden.

Så här låter en passage:

Per A's yngste datter var så lille, da familien flyttede fra Danmark tilbage til Sverige, at hun ikke nåede at lære dansk. Men i Sverige har hun lært dansk. For hendes bedste veninde i villakvarteret har danske forældre. 

Jag började författa en kommentar till journalisten.

Käre XX
Jag har en liten rättelse till texten. Alltså Sofia, som avses i artikeln är inte min yngsta dotter, men på tidpunkten för flytten var hon det, eller rättare sagt så var hon min enda dotter. Efter att vi flyttade till sverige kom min fru på att hon ville ha ett barn till, troligen någon form av fyrtioårskris, och jag gick med på det också troligen i någon nyss-fyllt-fyrtio-chock-tillstånd. Så det blev så att vi fick en liten flicka, och detta sista lilla mirakel är således min yngsta dotter. Hon talar dock inte danska än, och hon har inte direkt några kompisar förutom om man kan räkna fröken Ann på dagis som hon gillar väldigt skarpt. Nej, hon är inte så bra på danska, men hon kan sjunga stora delar av Teletubbiessången vilket du kanske kunde nämna något om, även om det inte har någon särskilt stor dansk koppling. Och kvarter och kvarter. Hon bor väl typ två kvarter härifrån. Sofias kompis alltså, och föräldrarna är i och för sig danskar men har nyligen separerat, vilket du kanske inte ska nämna för det är fortfarande lite känsligt, mest för barnen då, Sofias kompis och hennes storebror. Ja du förstår säkert. Och på tal om känsligt. Det kanske sticker lite i ögonen att tala om villakvarter. Du kan kanske skriva bara kvarter så kan det ju lika gärna vara ett lägenhetskomplex. Kom också på att Sofia kan vara lite känslig nu när hon nyss fyllt sju att man säger att hon är liten. Och hon förstår inte helt det där med gången tid. Du kanske kan skriva att hon av någon anledning var lite stum när vi bodde i Danmark, eller att hon hade knäck i lurarna och därför inte talade så mycket. Hon fick ju faktiskt rör i örat för att drenera vattnet som samlats bakom trumhinnan. Det skulle kännas bra om du fick med hur jobbigt det var för mig när dom sövde ner henne för att trycka in röret i örat. Jag grät faktiskt och kände mig totalt maktlös. Eller skit i det, jag har ju en manlig fasad att leva upp till. Skriv att jag kände mig lite lös i magen av oro, eller något sådant...


Aj då, det här blev lite väl komplicerat tänkte jag. Jag tog bort det hela och bestämde mig istället för att Sofia är min yngsta dotter och Alice är min äldsta bebis. Så får det bli...

2012-04-09

Lite knäckebryd


...

Lina trampar man ner under denna aktivitet
En kaka till kaffet?
Alltså jag har anat detta länge. Varför skulle det annars heta kaka?

Så, nu alla gravida är det bara att packa med kniv och gaffel i akutväskan. Möjligen också lite salt och peppar. Eller kanske hjortronsylt om ni hellre vill äta henne som efterrätt...

...

Inte bildkonst men bild på konst


Där bakom stolpen skymtar en stuga i vattnet. Det är inte fråga om en
översvämningsolycka, det är ett offentligt konstverk.

Och det är precis den här typen av konst jag uppskattar. Fyndigt,
överraskande och skapat med ett viktigt budskap. Inte inlåst på galleri
eller museum utan utplacerad i det offentliga rummet.
...

Äckelstatus för Annandag Påsk

...

Bytt bildäck - chäck
Tvättat trädäck - chäck
Gödslat häck - chäck
Varit väck - chäck
Sprungit näck - chäck
Sovit under täck - chäck
Ätit späck - chäck

...

2012-04-08

Spel från ruta 1

...

Frågelådan på pappabloggen

Hej Per A
Jag ska vara ärlig och rak. Jag fattar inte ett skit av vad min 7-årige unge säger. Det kommer en massa ord ur honom men inget som ger mening. Vad ska jag göra?
Förvirrad Pappa i Eslöv

Kära Pappa i Eslöv
Oroa dig inte. Detta är ett relativt vanligt fenomen. Barnen genomgår ett antal språkliga faser där det är mer eller mindre svårt att förstå vad barnet säger och/eller menar. Läs gärna min bok "Barns språkliga utveckling" för att förstå ditt barn bättre.

Eftersom ditt barn är sju år genomgår han möjligen den indirekta fasen, vilken är en av de mer utmanande perioderna. Den bästa metoden är att ignorera barnet tills det fattar att det måste beskriva saker mer specifikt och direkt.Se nedan ett utdrag ur boken som beskriver fasen.

Lycka till!
Per A

...