2012-04-05

Kommentarsblockad släppt och bloggetik

Jag är så himla gla´. Jag har kommit in i värmen igen. Tack Egoina...

Det är ett intressant inlägg jag kommenterat hos Egoina. Hon publicerar en bild på en person som har på sig ett par skjorts som är alldeles, alldeles, alldeles för små. Personen har inte lyckats få ner mer än en liten del av sin rumpa i skjortsen. Några kommentatorer åberopar nätmobbning.

Jag finner det mycket intressant. Var går gränsen man bör hålla sig inom. Egoina publicerar för den komiska effekten där en person mot alla odds, och trots att skinkorna inte får plats, lyckats få på sig de trånga skjortsen. Och trots att det borde stå klart för henne och eventuella närstående att det inte lyckades har personen valt att gå ut och ställa sig i en kö till allmänt beskådande. De allra flesta kan nog komma överrens att personen borde tagit på sig ett par skjorts i en mer lämplig storlek. När jag tänker mig hur hon brottats med sig själv för att lyckas med konststycket ler jag för mig själv. Inte av förakt för personen, utan för att jag kan tänka mig in i situationen där kläderna blivit för små.

Samtidigt lockar publiceringen fram andra som kommer kommentera personens vikt, tycka det är äckligt osv, och då kan man så klart hävda att Egoina provocerar fram näthat. Personligen tycker jag inte man som bloggare ska behöva ta det ansvaret, och förresten kan man ju ta bort kommentarer.

Sen är det ju också så att personen på bilden troligen blivit fotograferad mot sin vilja, och oavsett om det är en rolig bild kommer personen med stor sannorlikhet bli väldigt ledsen om hon får se bilden offentligt och alla kommentarer.

Attans vad svårt det är med bloggetik...

4 kommentarer:

Singelmamman sa...

Svårt ja verkligen. Det kanske skulle funka om det var fotografen själv som är fotograferad. Hm?

Och så hade jag i huvudet formulerat en lång kommentar, genomtänkt så klart, men när jag började skriva den så såg det annorlunda ut. Så det blev inget av med det.
Synd. För jag hade verkligen en bra tanke på gång.

per a sa...

en god tanke utan skriv ær bættre æn ingen tanke alls

Fru Venus sa...

Det är svårt, men kan man visa/skriva med glimten i ögat är det ok. Sen måste man komma ihåg att människan gått ut bland folk i dessa shorts.

Det var väl ingen bild på mig va?

Per A sa...

Nej det var inte du fru Venus. Jag känner igen din bakdel från vinterbadsbilden...