2012-05-11

Argument 28, därför vill jag vara barn igen


Jag läste i en bok om tabun att i Japan är nacken ett erotiskt område som man inte bör beröra om man saknar ett skriftligt eller muntligt avtal på förhand. I de flesta kulturer är det endast könsorganet och brösten som fungerar på det sättet. Det stod i boken att dessa områden har endast föräldrar till små barn och älskare tillgång till. Och små barn har i sin tur tillgång till en av områdena, nämligen mamman bröst.

Bilden ovan väcker hos oss frågan när ett barn är så gammal att brösten hos mamma igen är tabubelagda erotiska områden med no admittance.

Jag har grundsynen att alla får göra som dom önskar. Men när jag ser på bilden känner jag spontant ett litet obehag. Den fyraåriga pojken är så gammal att han troligen börjar bli medveten om ovanstående tabun. Eller, i alla fall. Någon gång från 0 år till tio år blir barnen medvetna. Och då är det dags att stoppa amningen. Här hemma hade jag börjat kräva mjölkstoppning långt tidigare.

När tycker du det är dags för ungen att stoppa och pappan att ta över?

12 kommentarer:

Elle sa...

Hos oss delade vi upp det direkt - barnet högra, pappan vänstra ;)

Singelmamman sa...

Jag har nog aldrig funderat på det, mina ungar slutade självmant strax efter de blivit ett halvår - sju månader. Men upp till två år tycker jag är helt ok, sen tycker jag att det är ok att vänjas av.

Per A sa...

elle. Jag tror jag blev lite kär. I din kommentar.

Singelm. Samma med alla våra

Mammahäxan sa...

Barn nummer ett slutade självmant vid typ 7 månaders ålder. Barn nummer två tvingades sluta vid 8-9 månaders ålder för att jag fick ett jobb som det kändes tvunget att ta. Annars hade jag ammat henne till typ 2 års åldern, ialla fall 1 års åldern.
Maken, fri tillgång. Närsomhelst!

Sus sa...

Jag ammade Äldstingen i 6 mån. Då Minstingen var 4 månader längtade jag efter hennes pappa och hon fick sluta.

Nä.

Det där med att amma är inte min grej.

Hjärtat får dock prova närsom.

Sus sa...

Äh, jag svarade ju inte på frågan.

Fast jag skiter i hur folk gör.

Iofs.

Per A sa...

jag har också en teori att egentligen kan barn slut med amning efter några få månader, men ni mammor drar ut på det så länge det bara går för att ni ska få sitta och mysa medan vi män ska springa och passa upp som värsta slavarna.

Kattis sa...

Så de som ammar längst har också längst tillgång till slavar alltså, tål att tänkas på...

Jag VILL ha en "strunt samma"-mentalitet kring andras ammande (själv ammade jag i 8 respektive 6 månader) men jag tycker ändå att bilden på Times känns smått obekväm...

Anna Malmborg sa...

Jag tyckte amning var läskigt. Inte det faktum att barnet ligger vid bröstet - utan att det gjorde ont och läckte. Att varje morgon springa som en tok ut till toaletten med händerna under brösten för att inte spilla ned på golvet och sen fasta med fötterna i de fasttorkade sockerfläckarna man glömt torka upp. När sen mjölken satte sig fast som hårdnad grädde i kanalerna så slutade jag. Vi tog vällingflaskan varannan natt. Skönt för alla parter att kunna dela på det.
Men som svar på din fråga. Jag känner värme när jag ser en mor amma sitt barn - ungefär tills att de är så stora att de själva kryper till bröstet. Då börjar värmen övergå i en annan känsla som jag inte riktigt kan sätta fingret på...

Peranders sa...

Frågan förutsätter ju att barnet ammar vid mammans bröst. Men om barnet får mjölk via nappflaskan kan skiftbytet ske när barnet är typ fem år. Förutsett att pappan då får bestämma själv vad han vill ha i flaskan. Kanske dock inte så mysigt för mamman om pappan hellre väljer att dricka bärs ur nappflaskan än suga på hennes bröst.

Queen Tira sa...

Intressant att du antar att det finns en pappa med i bilden och att du använder honom som argument för att sluta amma. Det har jag aldrig hört förut. Är barnet över 1-2 år behöver inte pappan hjälpa barnet om hen dricker från nappflaska, oavsett vad som är i flaskan.. eller vad menar du?

Per A sa...

Queen Tira: Jag antar att det finns en pappa med i bilden i alla fall i min frus fall.

Och för er andra där det inte finns en pappa med i bilden och om ni vill ha könsneutrala barn så kan ni ju alltid hen-visa till en amma.