2012-05-09

Blasfemisk paragraf

I Danmark pågår just nu en politisk diskussion om att avskaffa den så kallade blasfemiparagrafen från straffeloven, en paragraf som förbjuder att man driver med religionen.

§ 140. Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Enligt denna paragraf kan man alltså bli straffad upp till fyra månaders fängelse om man till exempel hävdar att Jesus var en flopp för han gjorde bara en handfull under, medan till exempel Zlatan redan gjort tjugonio i år.

Vågar jag efter detta uttalande åka över bron imorgon?

Och hur kunde Jyllandspostens ansvariga komma undan med den där dumma publiceringen av förlöjligande teckningar på en profet. Har vi någon motsvarande lagstiftning i Sverige? Och tycker ni man bör få driva med religion?

Bild snodd av Elina Norén.
...

4 kommentarer:

Sus sa...

Ja det kan man få göra. Religion är ett stort skämt ibland.

sa hon som är medlem i sv kyrkan och smygreligiös.

Singelmamman sa...

Jag tycker att man kan driva med det mesta. Så också religion.

Hörni sa...

För mig personligen kan man driva med allt. Men det är klart, när vi nu vet hur kränkta människor blir så kan vi kanske låta bli, det tycker jag nog.

Sv: Kan det vara Turning torso kanske. ;)

Per A sa...

sus. Det ær væl ænnu mer ok att driva med något man sjælv har en biljett till.
Singelmamman. Jag blæddrade i en bok om tabun i vår kultur och hittade en hel del de flesta av oss inte skojar om. Men religion var inte med.
Hørni. Håller med. Jag gillar att skæmta om allt utom det som sårar.
Haha, Men nej det liknar din byggnad så turning t e de inte...