2012-05-07

En fråga om kaffe, kaffeköer och människovärdeVi har en obemannad lyxkaffeapparat på jobbet. Där man själv kan trycka fram riktigt j-vla kvalitetskaffe. Latte och machiato, espresso och cappochino. Alltså nu snackar vi inte den där typen av maskinkaffe som smakar skit. Vår apparat ger Caffé-kvalité-kaffe. Det tar allt från trettio sekunder till någon minut för maskinen att utföra underverk. Och resultatet är ett kaffe man nästan älskar...


I morse, i kön fram till denna apparat kom jag på en sak. När jag står först i den kön är det självklart för mig att jag försöker att så snabbt och smidigt som möjligt bli färdig så jag minimerar tiden som mina kollegor efter mig ska vänta.

Det innebär konkret att när jag inte har någon bakom mig så brukar jag först trycka ner en gång espresso och därefter trycker jag ner en gång latte. Och om jag är riktigt kaffesugen kan jag tänka mig att avsluta med ännu en omgång espresso. Fatta vilket gott kaffe det blir! Men när jag har någon eller några bakom mig i kön skulle jag aldrig någonsin få för mig att ta flera olika kaffesorter.

Jag tror detta beror på att jag har en mycket grundläggande värdering att jag är värd varken mer eller mindre än någon annan. Om jag trycker flera gångar visar jag mina kollegor att jag anser att dom är mindre viktiga än mig. Ni kan gott vänta lite extra för jag ska minsann ha väldigt gott kaffe och nöjer mig inte med en tryck.

Med denna livsåskådning kan jag därför bli lite obekväm med framförvarande som skiter i detta och tar god tid på sig, och i några fall till och med står kvar en liten stund för att smaka på kaffet innan nästa person kommer till.

Är jag överdrivet känslig? Borde jag tänka om och tänka mer på min egen njutning och låta folk vänta tills jag har det perfekta kaffet?

..

4 kommentarer:

Kattis sa...

Jag skulle nog inte heller ta lång tid på mig om det var kö bakom mig.
I så fall skulle jag i alla fall skämtsamt be om ursäkt för mina lyxiga behov av flera sorter (själv dricker jag inte kaffe alls så tevatten kan liksom inte lyxas till).

Men du borde kanske ta för dig mer, kanske är det den danska stilen?

Sus sa...

Du är en av de finaste snällaste människor jag känner.

Jag unnar dig det godaste kaffet i hela världen!

Jag ber vår kaffekokande vaktmästare om ursäkt varje fredag då jag kommer med finkaffe från George.

Hans bryggkaffe är inte helt gott..

Singelmamman sa...

Det var väldans fint gjort av dig. Själv tar jag alltid en gång av espresson och en gång av de malda bönorna som tar lite längre tid. Oavsett om det står folk bakom mig eller inte. Och så försöker jag få alla att testa hur gott det blir.
Så jag ser det som att jag har lite folkbildning samtidigt och folkbildning är fint.

Madeleine sa...

Så som du resonerar, är signifikant för folk med manér. That´s the difference...

Du fick ett eget inlägg btw!! :D