2012-09-14

En journalistisk fundering

Jag läste Mymlan tidigare idag och funderade på att det finns en liten inbyggd defekt i journalism.

Journalister förväntas belysa sådant som är intressant för den samlade läsarskaran. Det är därför naturligt att det i svensk press fokuseras mer på svenska förhållande än utländska. I lokalpressen sorteras sådant som är lokalt ut som viktigast.

Tidningar och magasin har lite olika inriktningar. Köper jag en liberal tidning så förväntar jag mig och får liberala åsikter, köper jag ett vintidning så förväntar jag mig och får rätt mycket vindruvstugg.

Men som läsare av tidningar har jag läst allt för många artiklar om journalistik. Och om pressfrihet. Och om modet hos några journalister som vågar bryta lagen och trotsa en eller annan regim som inte gillar journalister.

Journalister gör här felet att de tror att journalistik är ett viktigt område för den breda allmänheten. Det är det inte. Nyheter och belysning av maktmissbruk och korrupta regeringar, det är viktigt. Men själva skapandet av nyheter är det inte. Och det modet som en journalist visar är det inte. I alla fall inte mer viktigt än alla andra i samhället som kämpar för en viktig sak.

Ett tydligt närliggande exempel är när det är en toppnyhet i TV-nyheterna att en eller annan toppchef i nyhetskanalen blivit sparkad eller dött. Om detta är en viktig nyhet borde alla andra företags VD-skiften vara lika stora nyheter.

Så, alla ni journalister som sitter där stolta över att ni är mänsklighetens räddare från maktmissbruk. Att ägna så mycket utrymme om journalistik. Är inte det också en form av maktmissbruk?
...

11 kommentarer:

Madeleine sa...

Hört!
Jag skrev på fejande (hahaha! Forum som forum, liksom..) bl a att "Du BLIR inte Indiana Jones bara för att du recenserar filmen.". Många journalister tar sig själ på allt för stort allvar....

Fru Venus sa...

Känns som det stämmer...

Realisten sa...

Men om journalisterna inte får göra sitt jobb så skulle du aldrig få ta del av det du anser vara intressanta nyheter.
Jag tycker att du har fel, med andra ord.
Om andra yrkesgrupper exempelvis riskerar sina liv för att göra sitt jobb, för din skull och för allas skull, men hindras från att göra sitt jobb så skulle journalisterna rapportera om det också. För att det är en viktig och intressant nyhet.

Realisten sa...

Tillägg: Och det är inte sant att det inte är lika stora nyheter när andra vd:ar byter jobb eller dör. Det görs ju nyheter även på det. Både lokalt och nationellt. Och på större företag och i större organisationer gör ju dessutom deras informationsavdelningar egna nyheter på det. Precis som media gör om mediapersonligheter. De gör det helt enligt samma resonemang, att det är en nyhet som intresserar.

Singelmamman sa...

Hade jag varit lika vältalig (välskrivande) som Realisten hade jag skrivit samma sak som hon. Nu får jag nöja mig med, och det gör jag gärna, nöjer mig alltså, att säga att jag håller med Realisten.

Jaana Oh sa...

Tack för att du satte ord på det jag tänkt på i några dagar nu!! :)

Per A sa...

Realisten och Singelmamman:

"Om journalister inte fick göra sitt jobb så fick jag inte ta del..."

Håller med

"Om andra yrkesgrupper riskerade sina liv..."

Ja, men jag menar att journalister är överdrivet intresserade att skriva om journalistik och orättfärdigheter mot journalister. För det ligger denna yrkesgrupp varmt om hjärtat. Om det var skådespelare som hade ansvaret för att skriva i alla tidningar hade vi haft allt för mycket kulturnyheter.

Realisten sa...

Jag håller faktiskt inte med dig om det sista heller. Jag tycker inte att de är överdrivet intresserade av skriva om sig själva och jag tror inte heller att vi skulle ha haft alltför mkt kulturnyheter om det var skådespelare som skrev. Det funkar inte så. Däremot är jag glad för att journalister är journalister och för att skådespelare är skådespelare.

pera sa...

Då tror jag vi får konstatera att vi får försöka stå ut med avvikande åsikt i fråga om journalisters fokus. Vi har trots allt till synes en enighet om att var hen bör vara vid sin läst...

Snokis sa...

Jag vill tillägga att jag tycker att hen är ett fint ord, om någon råkat missa det. Och om det nu tjatas om journalistik i media så hoppas jag att det nån gång i livet ska leda till att folk i allmänhet lär sig förstå skillnaden mellan en artikel, en notis, ett reportage och en annons. Det skulle göra mig glad och tacksam, och säkert lite kåt också.

Per a sa...

Jag läser en del magasin när jag är på det humöret. Men givetvis inte för bilderna utan enbart för artiklarna, reportagen och notiserna.