2012-06-16

Uttryck svåra att förklara för barnen

En person på TV, som troligen inte har frågvisa småbarn hemma, säger:

Nu går skam på torra land

En hemmaboende sjuåring frågar så klart då sin pappa vad det betyder.

Ja, kära dotter, det är ett så kallat idiotiskt idiomatiskt uttryck och det betyder att det är en betydelse som man inte direkt kan liksom fatta av orden utan man måste bara lära sig vad det betyder. Men man kan göra uppsatser om hur uttrycket fick den betydelsen det fick. Och eftersom jag ser att du är mycket intresserad ska jag försöka berätta lite mer.

Ordet skam är det du känner i magen när pappa upptäcker att du gått i gotteskåpet och tagit ditt favoritgodis fast att pappa har sagt att du absolut inte får äta godis. Om du nu tänker dig att den där karamellen du har i munnen är en fin liten segelbåt. Den seglar därute på det stora havet och det är bara någon gång då och då som en pappabåt kommer förbi och blir arg.

Om du nu tänker att den där godisbiten får små ben och tänker att det vore trevligt att kolla vad som finns där inne förbi stranden. Det kanske är typ i Åhus, eller i Limhamn eller längs den danska Själlandskusten som godisbiten kravlar upp från vattnet och börjar gå in över land.

Och du vet ju hur otroligt mycket trafik det är när vi ska på sommarfesten i Åhus eller när vi ska köpa färsk lax i fiskaffären eller när du följer med pappa till jobbet i Köpenhamn. Usch och fy för godisbiten för nu finns det ju massor av pappor hela tiden som ser att den lilla kriminella flickan har varit dum.

Eller nej, det blev ju helt fel. Alltså om man tänker sig att det är en godisbit som seglar, men många godisbitar som går omkring på land. Alltså fast inne i flickans mun då. För flickar tar liksom många fler godisbitar när skam går på torra land än när skammen var ute och seglade.

Men du fattar va? Och sen är det lite oklart för mig varför det måste vara torrt. Vad som händer när det regnar när godisarna går omkring där inne i Köpenhamn, som alltså finns inne i den lilla flickans mun, det vet jag inte. Men för mig är det lika fel om du tar godis när det regnar så... nej den kan jag inte förklara. Men i övrigt är det väl relativt klart för dig nu va?

5 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Skit i skammen och njut!

Shamrock sa...

skam är gammalmodigt - det existerar inte nuförtiden så bara strunta i det

Per A sa...

Det är skammen som bygger upp ett välordnat samhälle. Religionen hjälpte oss i många hundra år, och nu när så många är otroende riskerar världen gå under pga brist på skam.

Tycker jag

Fröken iDA sa...

Håller med dig Per! Barn nuförtiden kan inte skämmas, och det borde de ibland.

Bra förklarat btw. Glasklart. Tror jag citerar för eleverna när vi ska prata bildspråk.

Linda sa...

HAHA! Jag sitter och skrattar högt här. Nu vet jag vad jag ska svara när min sjuåring frågar. Eller? Vet jag det?